Kako pronaći odgovarajući puder?

Pitanje svih pitanja… Kako i gdje pronaći savršen tekući puder za lice?

Odabir idealne podloge zaista može biti izazovan i dugotrajan proces, ali uz nekoliko korisnih savjeta možete pronaći proizvod koji će odgovarati vašem tipu kože.

Idealna podloga za lice varira ovisno o individualnim potrebama, tipu kože i preferencijama.

Međutim, postoji nekoliko ključnih koraka koje možete slijediti kako biste postigli glatku, hidratiziranu i ujednačenu podlogu za šminku.

 1. Odredite svoj tip kože – masna, suha, normalna ili mješovita? Tekući puderi se razlikuju po formuli i sastavu, samim time ponašaju se drugačije tj. imaju različiti efekt na različitim tipovima kože.
  Ukoliko se radi o suhoj ili normalnoj koži – predlažem odabir tekuće podloge koja u sebi sadrži sitne sjajne čestice jer će to pridonijeti svježijem izgledu kože, izbjegavajte visoku pokrivnu moć jer takve formule u pravilu ističu suhoću i eventualno perutanje, a isto tako i sitne bore te druge nepravilnosti.
  Ukoliko se radi o masnoj ili mješovitoj koži, onda je naglasak na matirajućim svojstvima i formulama koje su nekomedogene, dugotrajne i bez osjećaja težine.
  Koji god puder da odaberete – isprobajte uzorak na svom licu (ne na vratu ili ruci) kako biste vidjeli kako se zaista ponaša na vašoj koži i kako vam odgovara.
 2. Moć prekrivanja – Razmislite o tome koliku pokrivnu moć želite i trebate – Ako imate nepravilnosti koje želite prekriti, potražite pudere sa srednjim do visokim stupnjem prekrivanja.
  Ukoliko želite nježan i prirodan izgled, birajte podloge sa laganijim prekrivanjem, na vodenoj bazi. Generalno, jači puderi ističu nepravilnosti, tako da ih je bolje izbjeći i kombinirati s korektorom na određenim mjestima jer ćete na taj način dobiti puno svježiji izgled. Korektor bi trebao biti maksimalno jednu nijansu svijetliji od pudera i otprilike istog tona kako bi se što bolje uklopio u podlogu.
 3. Finiš pudera – Odaberite finiš koji vam najviše odgovara – mat, sjajni ili prirodni. Mat puderi su dobri za masnu kožu jer apsorbiraju višak masnoće, samim time su dugotrajniji, dok su sjajni puderi idealni za suhu kožu jer pružaju blistavi i hidratantni izgled koji takvom tipu kože nedostaje, a ujedno se neće uvlačiti u suhe dijelove. Svakako, izbjegavajte slojevito nanošenje jer će u tom slučaju puder skliznuti s lica i dobit ćete neželjeni kontra-efekt, neovisno o finišu. Za prirodniji izgled preporučujem korištenje spreja koji će savršeno stopiti i ujedniti sve tekuće i suhe proizvode na licu.
 4. Nijansa – Puder treba biti u nijansi koja se savršeno stapa s vašom prirodnom bojom kože.
  Isprobajte više nijansi na licu u području obraza kako biste vidjeli koja vam najbolje odgovara ovisno o tonu i podtonu kože tijela (ne samo lica!). Ovaj dio naglašavam jer se nerijetko (pod)tonovi kože lica i tijela ne podudaraju, osobito kada se radi o problematičnoj koži koja odaje dojam rozikastog tona zbog upalnih procesa na licu, ali kada pogledate ostatak tijela najčešće je ton kože ipak drugačiji, tako da… Obratite pažnju i na taj dio, ne dajte da vas zavara.
 5. Testiranje – Uvijek testirajte puder prije kupnje. Ravnomjerno ga nanesite na jedan dio lica i provjerite kako izgleda tijekom nekoliko sati. Provjerite kako vaša koža reagira, je li puder oksidirao i kako izgleda na danjem svjetlu. To je dio koji uglavnom žene preskaču, ali to je ujedno i krucijalni razlog impulzivne kupnje. Na umjetnom svjetlu u trgovini nerijetko se doima da je nijansa pogođena i da se stopila s kožom, međutim na danjem svjetlu situacija je nešto drugačija. To je zato jer puder oksidira i zato ponavljam – prije kupovine isprobajte puder na vlastitoj koži i pitajte tester u trgovini kako bi se investicija isplatila i kako biste pronašli upravo ono što vam najviše odgovara.
 6. Trajnost – Ako vam je važno da puder ostane postojan tokom cijelog dana, birajte one sa dugotrajnim formulama i postojanim efektom. Bilo kako bilo, najvažniji korak za dugotrajnost je adekvatna njega kože.
  Prije nanošenja pudera temeljito umijte, očistite i pripremite kožu, a po završetku dodajte puder u prahu kako biste ga fiksirali i ‘zaključali’ na licu. Također, možete koristiti i sprej za fiksiranje šminke kako biste produljili trajanje.
 7. Posavjetujte se s profesionalcem – Ako ste isprobali sve korake i još uvijek niste sigurni oko odabira, posjetite drogeriju, parfumeriju ili šminkerski studio i posavjetujte se s profesionalcem koji će vam pomoći pronaći proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama i tipu kože. Također, ukoliko koristite usluge profesionalnog šminkanja, pitajte vizažista za savjet jer će vam on/a dati najtočniji odgovor po pitanju vrste i nijanse tekućeg pudera. Kombiniranjem ovih koraka, pronaći ćete tekući puder koji će vam pružiti prekrasan izgled i osjećaj na koži, ali jedno ne zaboravite:

Njegovana koža je najljepša koža! Ukoliko niste dobro pripremili lice, napravili piling, a potom nanijeli adekvatnu preparativnu kozmetiku, vrlo vjerojatno puder neće dobro izgledati i neće biti dugotrajan. Zato je uvijek fokus na zdravoj, hidratiziranoj koži, jer samo takva njegovana koža izgleda lijepo ispod šminke. Jedno bez drugoga jednostavno ne ide.

Sretno u odabiru, ako potraga zapne ili trebate dodatni savjet – slobodno se javite kako bih vam pomogla i olakšala odabir idealne podloge!

Scroll to Top