Katarina Perković - O meni

kako je sve započelo?

Moje drage klijentice često pitaju kako sam započela s karijerom i kada sam otkrila svoj talent, a odgovor je uvijek isti – još kao djevojčica voljela sam eksperimentirati s bojama, to me fasciniralo pa bih maštala o transformaciji lica. Taj rani interes se postepeno razvijao u strast i pretvorio se u ozbiljan hobi, a danas u posao od kojega živim.

Oduvijek sam imala smisla za estetiku i što bi se reklo ‘ono nešto’ u rukama. Mnogi su to prepoznali pa bi se rado prepustili i eksperimentirali zajedno sa mnom, a najčešće su to bile prijateljice koje bi nosile moju šminku za izlaske, rođendane i ostale prigode. Najprije sam se samostalno educirala kroz online radionice i videa, vježbala na sebi i prijateljicama, a želja za učenjem je samo rasla pa sam odlučila podignuti razinu obrazovanja, što je podrazumijevalo brojne edukacije, praktične vježbe, formalno usavršavanje i umjetničke projekte. 

Tijekom karijere stekla sam iskustvo koje me formiralo u ovo što sam danas – profesionalni vizažist i edukator koji spaja svevremensku klasiku i moderni štih u cilju naglaska na prirodnu ljepotu.

No, ipak postoji i druga strana medalje. Naime, roditelji su na to gledali kao dječju maštariju i snove koje je nemoguće realizirati, a valjda je to dio koji me najviše gurao naprijed. U životu je najvažnije imati oslonac i vjetar u leđa od bližnjih, a kada ta podrška izostaje daješ sve od sebe kako bi je zadobio i dokazao suprotno. Upravo se to i dogodilo, kako je vrijeme odmicalo, tako se upornost isplatila, postala sam neovisna, prepoznatljiva u svom poslu i učinila sam ih ponosnima. Danas sam sretna što je tako bilo, jer upravo takav trnoviti put ostavi traga, oblikuje te, ojača, pa stekneš samopouzdanje i vjeru u sebe koja je uz talent nužna za uspjeh u ovom poslu.

Divan je osjećaj spoznaje da si nekadašnji hobi pretvorio u posao, da svakodnevno iznova uživaš u ostvarivanju vlastitih ideja i realizaciji snova, a istovremeno činiš ljude zadovoljnima i sretnima. To je blagoslov, to je ono što te ispunjava i gura dalje.
Jedno je sigurno – u ovom poslu se nadograđuješ i svakodnevno učiš iznova, to je razlog više zašto ga biram iz dana u dan već cijelo jedno desetljeće.

Zahvalna sam svakoj svojoj klijentici koja mi se prepustila, vjerovala u moje vještine i znanje, jer da nije njih, ne bi bilo ni mene ovdje. Uz predanost, žrtvu i naporan rad zaista možeš ostvariti snove. Ono što je specifično za mene kako u životu, tako i u poslu, kada nešto radim onda to radim sa svim srcem i maksimalno sam posvećena.

Veliki sam detaljist, perfekcionist, te imam visoke standarde, pa tako nastojim učiniti svaki look jedinstvenim, preciznim, posebnim, bogatim i što bi se reklo ‘clean’. Kroz sve ove godine imala sam priliku i čast sudjelovati na raznim projektima, eventima, modnim revijama, snimanjima, pa je danas iza mene nekolicina sadržaja koji možete pregledati u PORTFOLIO.

I za kraj…
Ono što bih poručila mlađoj sebi i svima vama: ‘Ako te ne plaši – znači da nije dovoljno veliko.’ Sanjarite, maštajte, radite na sebi i krenite jer vrijeme nikoga ne čeka. Znate kako se kaže – u životu više žališ za onim što si propustio nego što si napravio.

što ti je inspiracija?

Ono što me najviše inspirira su upravo lica svake od vas. Lice, oči, karakter, ma svaka osoba na ovom svijetu je unikatna, drugačija od druge i smatram da šminka treba biti ista takva – posebna i individualizirana. Inspirira me generalno svijet umjetnosti, osobito kinematografija, ali i nekolicina kolega vizažista.

Svatko ima svoju viziju, ali i interpretaciju istoga. Fascinira me to, nadahnjuje, širi vidike, i sretna sam što postoji mnoštvo talentiranih umjetnika raznih branši na svijetu, oni su živuća inspiracija mnogima, hrana za dušu! Volim modu, pa me nerijetko inspiriraju modne piste i razne kreacije kako prošlog, tako i današnjeg vremena. Godinama eksperimentiram i izlazim iz komfor zone, ali ono čemu težim jest originalnost, autentičnosti i onaj neki lastiti pečat koji volim dati svakom look–u.

U praksi se zna dogodit da već prilikom prvog susreta mene i klijenta ideje naviru same: pogledam osobu i znam da je to to, da je moja misao i ideja savršena za njihovo lice. Svakako, u dogovoru s klijentom, prilagođavam look i sami intezitet šminke, jer svatko ima vlastite preference, a kako se ono kaže: o ukusima se ne raspravlja.

Ukoliko klijent nije siguran koji stil šminke će najbolje upotpuniti njihov cijeli look, preporučujem da dogovorimo termin probnog šminkanja kako bi postigli željeni efekt. Svoj termin možete rezervirati OVDJE.

Katarina Perković - makeup
Scroll to Top